Je kent vast wel de stokoude foto’s van constructiewerkers en bouwvakkers die op de grote hoogten van een open Empire State Building aan het werk zijn. Of de oude Laurel en Hardy-films met de twee stuntelende bolhoeddragende grapjassen. Balancerend op draagbalken die zojuist door enorme hijskranen op hun plaats zijn gelegd. Feit is dat er vroeger niet zo nauw werd gekeken als het aankwam op veiligheid. Soms viel er wel eens iemand honderd meter omlaag. Of een losschietende stalen balk beëindigde al vroeg het leven van de argeloze man, die zonder helm op de bouwplaats z’n werk deed.

Strak geregeld als het op veiligheid aankomt 

Hoe anders is het vandaag, waar bedrijven onder strikte regels staan. Eens in de zoveel tijd volgt er dan een audit of een keuring vanuit de Nederlandse Arbeidsinspectie om te beoordelen of een bedrijf de veiligheidsvoorzieningen wel op orde heeft. Is dat niet zo, dan volgt er onherroepelijk een forse boete. Wat moet je als bedrijf regelen? Artikel 3 van de Arbowet zegt dat BHV (bedrijfshulpverlening) verplicht is voor alle bedrijven met één of meerdere werknemers. Let op: dit is inclusief uitzend- en vakantiekrachten. Zorg er dus voor dat werknemers een BHV training volgen. Dit kan gewoon bij je op locatie, dus in-company. Dit is maatwerk, waarbij we rekening houden met je wensen en behoeften. Inhoud en didactiek wordt specifiek afgestemd op jouw organisatie.

BHV training richt zich op restrisico’s 

Toch is het aantal BHV’ers niet wettelijk vastgelegd. Op basis van een risico-inventarisatie en -evaluatie bepaal jij als werkgever het aantal bedrijfshulpverleners. Hierbij maak je onderscheid tussen de ‘echte’ arbeidsrisico’s en de zogenaamde restrisico’s. Bij de eerste gaat het bijvoorbeeld om machineveiligheid, fysieke belasting, psychosociale arbeidsbelasting. Hier neem je preventieve maatregelen. Bij de tweede, de restrisico’s, komt de BHV’er om de hoek kijken. Hier gaat het om risico’s waar je geen maatregelen voor kunt nemen, bijvoorbeeld branden, ongevallen (iemand valt van de trap, wordt onwel of boort in z’n hand), en het evacueren van personeel.

Voldoende werknemers als BHV’er 

Op basis van de restrisico’s bepaal je hoeveel BHV’ers je op de werkvloer wilt hebben. Hou je er dan ook rekening mee dat deze mensen ook op vakantie gaan? Als je drie BHV’ers in dienst hebt en deze mensen zitten alle drie tegelijk in de Spaanse zon, heb je een probleem. Dit kun je nog wel opvangen omdat je het ruim van tevoren weet. Maar wat als BHV’ers uitvallen door ziekte? Of een simpel tandartsbezoek waardoor er gedurende korte tijd geen hulpverlener op de werkvloer is? Afwezigheid van een BHV’er kost je als bedrijf 3.000 euro. Verzuim je een tweede keer mag je 9.000 euro overmaken. Voorkom gedoe en zorg ervoor dat verschillende werknemers een BHV training volgen. Wordt een en ander erg lastig, dan mag je onder voorwaarden samenwerken met direct omliggende bedrijven zodat je in geval van nood hier BHV’ers vandaan haalt. Beter is het om zaken onder controle te hebben voordat je door de mand valt bij een controle. 

Over de auteur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere items